Over ons onderwijs

Het Speciaal Basis Onderwijs stemt af op de onderwijsbehoeften van de leerlingen, zodat zij zich kunnen ontwikkelen op de verschillende vak-vormingsgebieden: zaakvakken (lezen, rekenen, schrijven e.d.), sociaal emotionele ontwikkeling, motorische ontwikkeling en algemene ontwikkeling. Er wordt rekening gehouden met de verschillen in ontwikkelingsniveau, vaardigheden en gedrag.

Voortdurend wordt er gezocht naar een gedifferentieerd en passend onderwijsaanbod, afgestemd op de ontwikkelingsperspectieven van de leerlingen. Het onderwijs wordt waar mogelijk groepsgewijs aangeboden, maar waar noodzakelijk worden (individueel) interventies ingezet. Om zo goed mogelijk te differentiëren werken wij voor de vakken rekenen en technisch lezen, groepsoverstijgend. Voor de andere vakken vindt differentiatie in de groep plaats. Dit krijgt onder andere vorm door in niveaugroepen te werken of door te differentiëren in instructie en verwerkingsbehoefte van de leerlingen.
De leerlingen wordt geleerd om te gaan met uitgestelde aandacht, zodat de leerkracht instructie kan geven aan niveaugroepen, terwijl de rest van de groep zelfstandig werkt.

De leerkracht draagt zorg voor structuur binnen de methode, daar waar de methode dat te weinig biedt. Meer informatie over de methoden die wij gebruiken, kunt u vinden in het schoolplan dat te downloaden vanaf de pagina "Schoolplan".

Voor de school-, beroepscarrière en het dagelijks leven van kinderen is technisch lezen van groot belang. Daarom heeft dit vak hoge prioriteit binnen ons onderwijs. De afgelopen jaren heeft SBO 'de Dijk' gewerkt aan het LIST project.
LIST (Lezen is Top!) biedt vorm en structuur aan het leesonderwijs en richt zich bovenal op de leesmotivatie van de leerlingen. Wilt u meer lezen over ons leesonderwijs, klik hier.